Заменят индекса на телесна маса с нов, по-ефективен показател

2012-08-22 19:00:00
Заменят индекса на телесна маса с нов, по-ефективен показател
Снимка: sxc.hu

Индексът на телесна маса, който от почти две столетия служи на хората за определяне на нормалното, здравословно тегло, съвсем скоро ще бъде заменен с нов, по-ефективен показател, съобщава в. “Daily Mail”.

 

Години наред ИТМ бе остро критикуван заради факта, че при изчисляването си той не прави разлика между това, дали тялото на един човек е изградено от мускули или от мазнини. Индексът също така не обръща внимание на формата на тялото и на това, къде мастната тъкан е в излишък.

 

 

Така например една жена със слаби ръце и крака, но с излишни мазнини в областта на корема, може да притежава ИТМ, който показва, че нейното тегло е здравословно и напълно в границите на нормалното. Мастната тъкан в коремната област обаче далеч не е здравословна – тя се свързва с повишен риск от високо кръвно налягане, диабет от втори тип и сърдечни заболявания.

 

ИТМ не е подходящ и за хора, които спортуват. Поради факта, че мускулите тежат повече от мазнините, един трениращ човек може да получи резултат, че е с наднормено тегло и трябва спешно да отслабне. Това, разбира се, би бил погрешен съвет.

 

Ето защо учените от години се опитват да разработят нов, по-ефективен индекс, който по-точно да оценява рисковете за здравословното състояние на един човек, с оглед на ръста и теглото му. Усилията им най-накрая дадоха резултат.

 

Експерти съобщават, че са създали нов индикатор, носещ името ABSI (A Body Shape Index – Индекс на формата на тялото). Съвсем скоро се очаква да се появят и първите калкулатори, които ще го изчисляват.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
StringTheoryPractici
преди 11 години

Всъщност, bodyfat% се използва от години и е много добър.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия